Despre Adam Michnik, libertate, scrisori din inchisoare si alte eseuri…

Adam Michnik este un istoric, jurnalist si politolog polonez.  Unul din marii luptatori pentru libertate ai poporului polonez, o „forta Anti-Socialista” asa cum s-a autoprezentat, a fost arestat pentru prima data la 18 ani, exclus din universitate, eliberat mai apoi, a lucrat ca muncitor, arestat din nou, consilier al Solidaritatii, fondator al KOR (Comitetul de Aparare a Muncitorilor)… in fine, unul din cei care au tinut aprinsa flacara libertatii pentru semenii polonezi. De curand am recitit Scrisori din inchisoare si alte eseuri aparuta in 1997 la Iasi la editura Polirom.  Si, datorita unor experiente personale cuvintele lui Michnik au sunat altfel de aceasta data… Vreau sa va intre daca vi se par cumva actuale… daca se aplica si pe aici pe la noi, daca in fine, exagerez eu in dialogul cu propriul meu… avatar sau nu…

In consecinta voi scrie cateva pasaje pe aici, fara comentarii. Urmand sa le discutam…

„In viata fiecarui om de onoare vine un moment greu, domnule general, cand simpla propozitie albul e alb si negrul e negru e platita scump. Ea ar putea sa te coste viata pe dealul Citadelei, in spatele gardului de sarma ghimbata de la Sachsenhausen, indaratul gratiilor inchisorii din Mokotov. In asemenea momente domnule general, grija omului de onoare nu e pretul pe care-l va avea de platiti, ci siguranta ca albul este alb si negrul este negru. dar pentru a-ti da seama de asta trebuie sa ai constiinta. Parafrazand cuvintele unuia din din cei mai mari scriitori ai continentului, v-as sugera, domnule general, ca primul lucru pe care ar trebui sa-l stiti e ce inseamna sa ai cunostinta. Poate va spun o noutate ca pe lumea asta exista doua lucruri, binele si raul. Poate nu stiti ca a minti si a insulta nu e bine, ca a trada e rau, ca a baga la inchisoare si a ucide e inca si mai rau. Nu conteaza ca astfel de lucruri ar putea fi necesare – ele sunt interzise. da, domnule general, interzise. Cine le interzice? Domnule general, puteti fi cel mai puternic ministru al Afacerilor Interne, puteti fi sprijinit de puterea care se intinde de la Elba pana la Vladivostok si de toata politia acestei tari, puteti avea milioane de informatori si milioane de zloti cu care sa cumparati arme, tunuri cu apa, aparatura de ascultat, colaboratori slugarnici, turnatori si ziaristi. Dar ceva invizibil, un trecator in intuneric, va va iesi in fata si va spune: asa ceva nu se face. Aceasta e constiinta”.

Ce ziceti?

5 comentarii

Din categoria De toate

5 răspunsuri la „Despre Adam Michnik, libertate, scrisori din inchisoare si alte eseuri…

 1. GEANINA

  …impresiomant pasaj,este plin de emotie si mesaje.Ar fi minunat daca fiecare dintre noi am avea puterea si constiinta necesara sa spunem „asa ceva nu se face”.
  Hai sa nu lasam oamenii URATI sa ne strice albul si negrul!!!

  La buna vedere!

 2. Alina ABR

  LA MULTI ANI!!!

  • Ana

   Adam Michnik, da un personaj in fata caruia de obicei nu poti sa stai indiferent e genul de individ la care te raportezi cu pasiune, adulat sau puternic contestat, insa ceea ce conteaza cu adevarata este sa iti alegi calea, una asumata cu multa responsabilitate si cu tot ce inseamna ea, pentru ca idealismul este o calitate dar poate fi si un defect, insa cred ca este important sa nu uitam ceea ce ne spunea Seneca si anume : daca nu stii in ce port vrei sa ajungi, nici un vant nu este favorabil.
   Cred ca singurul barometru al constiintei este modul in care in mod sincer vrei sa fi perceput si sa ramai in memorie… a ta , a altora…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s