Dezbatere pe tema parlamentului unicameral…

A fost o dezbatere realmente interesanta cea despre unicameralism, cea de la facultate. A tinut vreo 3 ore iar invitatii parca nu se „dadeau dusi”. Fiecare ar mai fi dorit sa spuna ceva pe final. Oricum, dezbaterea cu adevarat pertinenta! Au fost prezenti politologi, sociologi, istorici, experti in administratie, jurnalisti, oameni politici, studenti. Cu totii si-au exprimat puncte de vedere cu privire la tema in discutie pornind de la realitatile romanesti, fie ele ectuale sau trecute… Poate reusim sa inchegam un text care sa contina cele mai importante idei ale dezbaterii si sa discutam pe el. In linii mari argumentele au fost in general pentru bicameralism dar, de! poporul s-a pronuntat deja. Pe de alta parte au mai fost cazuri, spunea unul din participanti cand poporul a votat si nu s-a tinut cont de parerea sa (vezi votul uninominal). Dar, neaparat, un bicameralism cu atributii specifice fiecarei camere! De asemenea, referendumul a contribuit la lansarea discutiei privind modificarea Constitutiei (americanii o au de ceva sute de ani si nu au modificat-o niciodata chiar daca au amendat-o, noi, de vreo 20 si am modifica-o de multe ori daca s-ar putea!). Reformarea statului si a societatii in general trebuie sa tina cont de realitatile romanesti, sa fie in acord cu modelul nostru cultural, sa fie pe potriva noastra. Si sa nu importam (cum am facut-o de multe ori) modele care poate aici nu se potrivesc. A fost adusa in discutie si lipsa unui proiect national major. Pentru ca in functie de acesta putem sa gandim si modernizarea! Pana la aderarea la UE si NATO acesta era obiectivul national major. Dupa aderare pare ca ne-am pierdut ideea existentei unui obiectiv national major, verbalizat si constientizat de societate. Cum spuneam, fiecare participant a adus in discutie idei interesante iar dezbaterea a fost una reusita.

4 comentarii

Din categoria Politica

4 răspunsuri la „Dezbatere pe tema parlamentului unicameral…

 1. catalina

  „…poporul a votat si nu s-a tinut cont de parerea sa (vezi votul uninominal)”.
  Referendumul pentru votul uninominal nu a fost valabil pentru ca la acesta nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale (legea referendumului). In aceste conditii putem spune ca poporul nu a prea votat….

 2. Roxi

  Si eu sunt de parere ca pentru noi cel mai bine ar fi bicameralismul . Din n motive…Iar vizavi de cum s-a votat la noi parlamentul unicameral, am mai spus-o si o repet: multi habar n-au avut cu ce se mananca ”unicameralitatea”. Au votat ”da” in ideea ca ”de ce sa fie asa de multi parlamentari. Mai da-i incolo, sa se mai rareasca din ei, ca ne-au mancat sufletu’!” Eu ma gandesc ca totusi populatia trebuia informata inainte sa se prezinte la pus stampilele…ca acum, ce sa-i mai facem?

 3. Horia

  Foarte interesanta dezbatere…noroc cu domnul Troncota, ca altfel….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s