Intalnire la Humanitas

Luni, 23 martie 2008 la Libraria Humanitas pe Nicolae Balcescu de la orele 18.00 intalnire cu tema Cultura de masa!

2 comentarii

Din categoria De toate

2 răspunsuri la „Intalnire la Humanitas

 1. Colt alb

  Un preambul pentru discutia de la Humanitas:
  Mi-a placut foarte mult ceea ce spunea Petre Fluerasu referitor la cultura de masa. Redau in continuare exact cuvintele lui: Societatea umană este caracterizată de un proces permanent de redefinire. Valorile se schimbă aproape instantaneu, viteza actuală nu poate fi înţeleasă prin prisma valorile clasice. Tradiţia a fost izolată, pentru că nu mai reuşeşte să se ridice la un nivel competitiv. Astăzi, când accentul se pune pe un capitalism existenţial esenţialmente cinic, oamenii vor să vadă rezultatele imediate. Orice teorie care presupune valori definite vag, se erodează aproape instantaneu. Vremea romantismului a trecut, oamenii ştiu astăzi că pot pretinde eficienţă, au înţeles în sfârşit că societatea există pentru ei şi trebuie să se adapteze nevoilor individuale şi nu teoriile abstracte. Societatea secolului 21 nu mai are timp să aştepte, nu mai are timp pentru teorii profunde. Vrem să facem cât mai mult şi cât mai repede. Calitatea alunecă automat pe planul doi. Pe măsură ce lumea se dezvoltă, oamenii înţeleg că viaţa nu se reduce la o încercare permanentă de a te autodepăşi. Individul modern vrea să îşi optimizeze viaţa, să câştige cât mai mult timp, pentru a se putea bucura cu adevărat de existenţă.
  Cultura de masă reprezintă stadiul ultim atins de umanitate până în acest moment. Astăzi, datorită exploziei mijloacelor mass-media, oamenii au acces la informaţie. Suntem liberi să cercetăm, putem dispune în orice moment de elementele constitutive necesare construirii unui raţionament. Suntem liberi să gândim tocmai pentru că societatea actuală se bazează pe libertatea de exprimare. O libertate de exprimare care nu trebuie înţeleasă părtinitor. Orice opinie are dreptul să existe, nu doar cele cu care suntem de acord. Ori putem să spunem orice ori nu putem să spunem nimic. În cazul libertăţii de exprimare nu pot exista jumătăţi de măsură, pentru că niciun interes colectiv nu trebuie să devină mai important decât interesul individual. Suntem fiinţe naturale şi nu vom putea niciodată să îi punem pe ceilalţi înaintea noastră.
  Explozia culturii de masă a dus, aidoma oricărui proces ideologic, la construirea unor mituri. Dacă în antichitate existau zeii, astăzi există vedetele. Dacă acum câteva secole existau şi erau apreciaţi Kant, Hegel şi alţii, astăzi impact asupra societăţii au cărţile unor autori ca Dan Brown, Paulo Coelho, J.K. Rowling etc. Nu este vorba de o scădere a nivelului, nu este vorba de o rafinare pozitivă sau negativă a gusturilor, este vorba de realitate, de evidenţă. În trecut cultura era un process exclusivist, astăzi cultura este accesibilă tuturor. În trecut, oamenii erau obligaţi să citească, pentru că nu existau alte mijloace de a se informa. Oamenii de cultură erau cei care impuneau modele, pe care, în absenţa altor posibilităţi, nu puteai să le conteşti.

 2. Eliria

  Imi pare tare rau ca nu am aflat mai devreme de dezbaterea de la Humanitas…mi-ar fi placut sa fiu acolo. Randurile pe care le-am citit mai sus referitoare la cultura de masa m-au facut sa reflectez mult. Sper ca vor mai fi abordate subiecte cel putin la fel de interesante ca acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s